Wychowawcy Hufca Pracy 15-2 w Krotoszynie Iwona Łuczak oraz Daria Lisiak we współpracy z dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Zdunach Karoliną Rejek zorganizowali dla uczestników jednostki konkurs kucharski pn. „Świąteczne gotowanie”. Wzięli w nim udział reprezentanci klas zawodowych z ZSP w Zdunach, Branżowej Szkoły I stopnia w Kobylinie oraz Szkoły Podstawowej i Gimnazjum z Oddziałami Przysposabiającymi do Pracy w Krotoszynie.
Głównym celem konkursu było umożliwienie uczestnikom sprawdzenia poziomu swoich umiejętności praktycznych, jak również stworzenie im okazji do integracji, rywalizacji oraz poszerzenia własnych umiejętności i doświadczenia zawodowego. Dwuosobowe zespoły miały do przygotowania świąteczne danie w postaci ruskich pierogów.
Komisja konkursowa przez cały czas trwania konkursu bacznie przyglądała się sposobowi wykonywania potraw, po czym oceniła walory smakowe, estetyczne oraz sposób podania przygotowanego dania.
Rywalizacja przebiegała w przyjaznej atmosferze, a przygotowane przez uczestników potrawy prezentowały wysokie walory estetyczne i smakowe. Ważnym aspektem konkursu była integracja międzyszkolna uczestników, którzy na koniec mogli nawzajem spróbować przygotowanych potraw i porównać smaki wykonanych dań.
Finaliści z rąk komisji otrzymali nagrody rzeczowe oraz dyplomy ufundowane przez Wielkopolską Wojewódzką Komendę Ochotniczych Hufców Pracy.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |